torsdag 29 april 2010

28 april

Lägsta uppslutningen under året.

Anna höll sig hemma pga. en lättare släng av pesten. Vicki kände pressen av fogden i faggorna och slet med deklarationen. Micke och jag mötte Åsa och Janna i dörren.
Små grupperingar och lite hantverkande med andra ord. Inget alls från min sida om jag ska vara ärlig. Däremot byttes det en hel del nya och roliga armborstbilder mig & Micke emellan medan slottsfru Damberg i brist på kudde vilade huvudet mot tvätten.

tisdag 27 april 2010

Nya planteringar

Stronghold Hedrén påtar vidare i jorden.

Uppe på murkrönet varifrån vi blickar ut över ägorna har det planterats rädisor och sallad. Annorstädes har det satts gul lök, silverlök, syltlök, purjolök, vitkål, grönkål, citronbasilika, thaibasilika, smultron, tomater, luktärt och även melon av okänt slag vars frön är en gåva från slottsfrun på Schloß Damberg.

För att ytterligare säkerställa en het sommar oavsett väder har frön av chiltepin, bih jolokia (nytt försök), gul & orange thaichili, chiluacle negro samt nepalese snakebite stoppats i jorden.

Tidigare uppsprungen chili har i det tysta revolterat mot vattentortyren och börjat slänga sina blad på marken. De står nu på en sträng diet på jord och lite näring.

Vatten fås endast då de visar sig uppenbart slaka, detta eftersom den piri-piri som isolerats och därför undgått alla försök till dränkning växer så det knakar och sätter blommor hej vilt. 1 frukt, 3 utslagna blommor samt 18 knoppar under utveckling i nuläget.

Avocadoodlingen fortskrider i högönskelig välmåga och den tidigare ack så taniga och långa plantan ståtar nu med hela 17 blad, alla med potential att bli mäktiga grenar som senare kommer dingna av solmogen avocado.

måndag 26 april 2010

Brottstyrkor, del II

Fler mätningar gjordes på hampamaterialet som visade så vilda variationer.
Tyvärr blev jag inte gladare av de nya mätvärdena...

Rådata för de tio nya mätningarna:
40, 40, 41*, 42, 43**, 49***, 51, 52, 53, 63(!)

* Knuten tycks ha släppt, andra testet visade 52#
** Lång bit kvar efter brott, andra testet på samma bit visade 52#.
*** Lång bit kvar, andra testet visade 57#

Medelvärde: 47,4
Standardavvikelse: 7,53
Relativ standardavvikelse: 15,89%

Det sista värdet på 63# är smått spektakulärt jämfört med klustret kring 40#, men det är ingen outlier på 95%-nivå, även om det är nära (65 hade kunnat plockas bort).


Tar jag med de övriga tre mätvärdena från testerna på de bitar som var långa nog efter första brottet fås följande:
Medelvärde: 48,85
Standardavvikelse: 7,17
Relativ standardavvikelse: 14,69%

Jag är glad över att inte ha fått värden under 40#, men samtidigt så finns tvivlet där. Materialet har de facto brustit på ynka 18 pund tidigare, att det var nära änden av rullen gör föga för att lugna mig. Om det skulle vara en effekt av mekanisk nötning genom hantering i butiken så finns det många ytor som har exponerats och det blir omöjligt att säga var man kan tänkas ha en potentiell svaghet.

Det finns bevisligen stora variationer i brottstyrkan, och hur det kommer inverka på de inbördes kardelerna i en färdig sträng får jag förhoppningsvis reda på utan att bågen går till de sälla jaktmarkerna.

Just nu lutar jag åt att sätta brottstyrkan till 40 pund och köra på det, men tvivlet kommer finnas kvar.
Jag har ca 10 meter till som jag bör kunna testa på, får jag tid över tar jag nog den vägen, om inte annat för att få ca 40-50 nya datapunkter att ta med i beräkningarna. Då torde dessutom faktorn av den rent mekaniska nötningen i hanteringen av nystanet vara minimal.

torsdag 22 april 2010

21 april

Ånyo en liten uppslutning, men det planterades om div. småplantor för glatta livet på Schloß Damberg samt byttes chiliplantor & frön hej vilt.
Dremel, silversmide och odling i största allmänhet stod på samtalslistan.

fredag 16 april 2010

Chiliodling

Äntligen...

Att plantera om dryga 35 plantor tar sin lilla tid.
Föredelen är att man efteråt har ett renare kök och med gott samvete kan sträcka ut sig på soffan med en kall öl.

Vill någon ha en chiliplanta eller två så släng iväg ett mail.
De sorter som finns är:
*Spansk Peppar
*Gul Habanero
*Röd Habanero
*Vit Habanero
*Piri-piri
*Facing Heaven
*Hot Lemon


Före omplantering.

Det finns även passionsfruktsplantor. Tyvärr gav Thaichilin, Jalapeñon och Bih Jolokian upp =( Varierande mängd att tillgå av de olika sorterna.



Efter omplantering.




Brottstyrkor

Gårdagens tester gav lite varierande resultat och här är de:

"Extra prima hampa", 6/10: 31 ; 32 och 31,5 pund.
Det finns inte mycket att orda om när det gäller den spridningen.

"Extra prima hampa", 6/8 : 25 ; 18 ; 56 ; 51 ; 53 pund.
OJ!

Testerna gjordes med bågvåg och som mothåll hade jag en kantskärare vars innersta bit var helt rund. Min absolut första tanke var att det hade skavt mot de delar där den bli kantig och att en brusten kardel sänker tåligheten totalt sett varvid repet/garnet brister. Brottytorna satt dock i samtliga fall ett flertal cm ut från lindningen kring mothållet och det var ett jämna brott rakt över alla kardeler, inte med en kardel längre än de andra på en stump som det skulle blivit om det hade skavt av mot kanten och resterande kardeler sedan brustit en bit ut mot mitten.

Medelvärdet av mätningarna är 40,6 ; Standardavvikelsen 17,7 ; relativ standardavvikelse 43,6%(!)

Läge att testa 18 och 25 för outliers.
För att undvika att de maskerar varandra tar jag bort 18 och testar 25 mot de övriga, relativt väl samlade värdena. Om 25 är en outlier gentemot gruppen är 18 definitivt detsamma.
Dixons Q ger: |25-51|/(56-25)
Beräknat Q: 0,8387
Tabellvärde (P=0,05): 0,829

Därmed kan värdet förkastas på 95%-nivån, och värdet 18 går samma väg.
Kvarvarande tre mätvärden har medel: 53,333... ; standardavvikelse 2,52 och en relativ standardavvikelse på 4,72%

Variationer i all ära men de är i kraftigaste laget. Även om jag gör fler mätningar kommer jag tveka in i det sista innan jag använder det till en armborststräng, möjligen att jag tar 18 pund som brottgräns och har den den till pilbågsträngar.
Jag får helt enkelt räkna lite på hur mycket jag behöver och göra så många tester som möjligt innan jag bestämmer mig.

Något anmärkningsvärt utöver den enorma variationen är att man valt att sätta antalet kardeler först i beteckningen, inte sist som brukligt överallt annars.

onsdag 14 april 2010

14 april

Liten uppslutning även den här veckan.
Schloß Damberg passade in på beskrivningen stormen före lugnet eftersom storrensning och ommöblering var i görningen. Då kanske det var tur att det blott var slottsherren hemma som fick besök av två hantverkssugna själar som dessutom levererade lite te från Kalkatraz.

Anna började på en filt i samma modell som den tidigare rutan.

Själv tog jag tillfället i akt att medelst en bågvåg testa dragstyrkan på lite strängmaterial. Efter lite strul gick det ganska bra, även om jag fick lite mysko värden på ett av materialen. Jag får titta på statistiken senare.

Jörgen fortsatte på sin pourpoint och gav sig dessutom hän åt lite traditionell handsömnad.

När jag frågade hur man bäst kuvar ett Garnmonster fick han något vilt i blicken och väste hest "Det går inte!"
Jag får nog anse mig lyckligt lottad och tacka gudarna så länge de pågående projekten faktisk håller jämna steg med garnhögen ...

Hemgjord pasta

Tyvärr hittar jag inte mitt ex av Platina just nu och jag hittar för dåligt i Redon & Sabbans Medieval Kitchen för att vaska fram ett eventuellt pastarecept därifrån. Det får därför bli en icke-medeltidsinspirerad pasta till middag.

Till det duger "Passion for Pasta". En trevlig bok som föga förvånande går in mer på olika former av pasta och tillbehör (dvs såser) snarare än en myriad med olika degar.

Meningen är annars att jag tänker ta mig i kragen och återupliva mitt gamla falnade intresse för medeltida matlagning, så fort jag hittar lite fler av de kryddor som är vanligt förekommande. Muskotblomma tycks inte gå att uppbringa i en normalsorterad svensk storstadsbutik nu för tiden =( Förhoppningen står till kryddhandlarna i Hötorgshallen, men senast jag var förbi där hade de dragit ner rejält på sitt sortiment. Däremot hade de långpeppar, undansorterat under 'I' som i 'Indisk långpeppar", dessutom till ett mycket lägre pris än vad samma krydda betingar på Medeltidsmuseet.

När det gäller pastasåser är jag en anhängare av den enkla skolan.
Skivad, saltad & urvattnad zucchini som steks lätt i olivolja med finhackad vitlök & gul lök räcker långt. Om huset rymmer svarta oliver kanske de får sätta livet till i samma rätt. Ett par varv med svartpepparkvarnen och nyriven parmesanost över avslutar det hela.

tisdag 13 april 2010

Brödbak

Dags att slänga ihop en batch bagels, det var alldeles för länge sedan. Nu när jag äntligen har fått tillbaka alla mina böcker i hjälplig ordning (nåja, skaplig sådan åtminstone) är det dags att gräva fram "The Best Bagels Are Made At Home" ur gömmorna.




Liten och behändig till formatet och brukar utan vidare få plats på köksbänken, men jag önskar att fler receptböcker kom inbundna i ringpärmsmodell (precis som Take A Thousand Eggs or More) så att de ligger kvar på den uppslagna sidan. Bagelboken har den traditionella inbindningen som slår igen sig när man vänder ryggen till.


Kort sagt så kan jag bara säga att jag:
1: Saknar min baksten, bagels med halvdegig botten i mittcirkeln är inte kul.

2: Behöver jobba på storlek och form. Att forma dem till "rätt" storlek innan 2:a jäsning, kokning och gräddning resulterar i JÄTTESTORA bagels (det blir lätt så om man formar fyra stycken när receptet säger 8-12). Fördelen är att de är enormt mycket lättare att få snygg form på i det större formatet.

3: Ska ge blanka fan i att använda stora grytan till annat om jag ska göra bagels, att koka dem en och en tar för lång tid.

4: Bör koka dem länge än 40 sekunder per sida för att få dem riktigt sega.

5: Ska ta mindre salt som topping. Att äta en hel överdel var en smärre prövning.

Bagels med olika stora centerhål, med vett och vilje för att jämföra slutresultatet.

Översta bageln kokt, de nedre inte.

Färdiggräddade, toppade med flingsalt respektive havreflingor.



Trots alla små skavanker resulterade det i högst njutbart bröd. Chokladen i degen höjde verkligen smaken, och kokt skinka med majonnäs på rågbröd sitter aldrig fel.

Garninköp

Vi passade på att ta oss till Södertälje och utnyttja den garnrabatt som bjöds.
Anna plockade efter mycket om och men på sig en hel hög med nystan i olika färgen som ska knåpas ihop till en filt så småningom.

Väl ute på parkeringen igen insåg vi att vi hade missat att lämna fram rabattkupongen.
Efter att ha gått tillbaka kom Anna åter med ännu en kasse garnnystan.
Det visade sig att rabatten inte gällde de nystan som reades ut för 10:-. Därför hade hon plockat på sig inte ett, två eller en handfull nystan, utan SEXTON (16!) stycken. Nu är det officiellt, jag lever med ett Garnmonster (om än ett väldigt högproducerande sådant med välutvecklat ekonomiskt tänk).


Observera att det döljer sig en pyramid med enbart svarta nystan bakom den främre färgglada traven med garnnystan.



Definitivt prisvärt, även om utbudet inte var det allra bästa, för att inte säga ganska magert. På tygsidan var det rent anskrämligt dåligt. Bara uppblandade bomullstyger i grälla neonfärger och "ylletygerna" hade höga inslag av syntetmaterial. Lägg därtill en binge medaljongmönstrade gardintyger och en handfull dito med rosor så täcks hela sortimentet in.

fredag 9 april 2010

Trädgårdsmässan

Stonghold Hedréns invånare släpade sig iväg till trädgårdsmässan igår.

Bytet blev bland annat böcker om sylt, marmelad & chili, en del fröer (purjolök, syltlök, gul lök, silverlök, rädisor, grönkål, vitkål, rättika, citronbasilika, thaibasilika och ett par chilisorter samt riddarsporre, luktärt och fingerborgsblomma).

Att gå på torsdagen var ett bra drag, lagom mycket folk, man kom fram överallt utan problem. Lilla hallen var nästan tom. Med deras priser på chiliplantor har vi ett värde av närmare 5000 kronor i vardagsrumsfönstret.

onsdag 7 april 2010

7 april


Pestflaggan vajar över Schloß Damberg. Vi andra håller oss på respektfullt avstånd.