söndag 13 juli 2014

Ett års mat, v28 2014

  • Gazpacho
  • Bo la lot
  • Peach & yoghurt soup
  • Thailändska korvar*, ris
  • Kyckling i skruvpalmsblad, tigerskinnspaprika, grön paprika i gul sand, ris
  • Småplock med antipasto, nybakt bröd och sallad
Ett års mat: 312 dagar.
Nya rätter: 3.  Peach & yoghurt soup, thailändsk korv med kyckling & holy basil, kyckling i skruvpalmsblad.  Totalt: 96.

Vi var bortbjudna en kväll, så endast sex middagar denna veckan.

*Korv med kyckling & holy basil och Isan pork sausage från Appon's Thai Food Recipes.
Jag gav mig dessutom på att försöka replikera den ack så goda korv vi åt på Grandmarknaden i Hua Hin.
  • 240 g fläskfärs
  • 1 thaichili
  • 2 citrongräs i grova bitar
  • ½ msk korianderfrö
Helt OK som ett första försök men förslag till förbättringar kan vara att använda karré eller annat för att mala en grövre färs själv, dra ned mängden korianderfrö (den blev lite för parfymerad.  Korianderrot kanske?), ha i ½ chili till, kanske lite (röd) currypasta, 1-2 tsk. Lite mer citrongräs, den smaken behöver komma fram mer!  Finfördela hälften och hälften i grova bitar?  Kanske ingefära, den ska dock inte märkas, och lite fisksås för sälta.


Kyckling i skruvpalmsblad är en lite pillig men rolig rätt att laga, och det blir vackra knyten.
Det är svårt att beskriva hur man gör knytena i ord, jag ska försöka få till en bildserie i ett senare inlägg.

Knytena friteras i olja och toppen på den öppna fickan blir lite lätt knaprig medan resten av kycklingen är saftig, mör och med en underbar smak av marinad och bladen.

 Färdigfriterade knyten serverade med tigerskinnspaprika (som tyvärr inte blev randig pga att pannan kallnade), paprika med gyllene sand (dvs. stekt med mosade gulor från saltade ägg) och ris.

På det sista fatet finns stekta kycklingvingar och lite knaperstekt kycklingskinn.
Det är lite väl pilligt att bena ur vingarna för att ha köttet i pandanbladsknytena, men barnen älskar att gnaga dem.




Tillägg 22 februari 2015:
Nu finns det ett inlägg som visar hur man gör dessa knyten, här hittar du det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar