För att inte försitta en chans att dra Ödet vid näsan gjorde vi ost ändå.
Feta och havartityp stod på listan.
Gamla ostmakarredskap dammades av och rengjordes noga, receptböcker konsulterades.
Havarti efter en pressomgång |
Blivande havarti |
Fetaost i saltlake |
I efterhand fick vi ett par värdefulla lärdomar, t.ex.
- Större batch vid ostar som ska pressas mycket, om man vill ha någon volym färdig ost. 9 liter mjölk (7 + 2 gammeldags) förslår inte långt alls.
- 20-30 min syrning vore lämplig tid.
- Bättre temperaturkontroll är ett måste, att passa barnen samtidigt går inte (hade inte riktigt trott det heller).
- 1 droppe annatto per 2 liter mjölk är lagom.
- Längre lagring innan provsmakning!
Det var länge sedan jag gjorde ost, och det märktes, men det gav mersmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar