I frysen fanns en påse med fett som jag stekte ur bitarna då vi för ett år sedan köpte ett och ett halvt lamm. Syftet var att ha det till oljelampor, men under året har jag inte haft vare sig tid eller material till att tumma upp och bränna en oljelampa.
Då hustrun knorrar lite över att saker som abborskinn/simblåsor till fisklim och lammfett till oljelampor tar upp plats i frysen så gjorde jag slag i saken och testade med ett enkelt keramikfat till blomkrukor (ca 10 cm i diam.) som lampa.
Som veke använde jag färdigköpt ljusveke i bomullstråd eftersom jag har närmare 15 meter kvar av det sedan förra årets vaxljusrullande.
Smält fett hälldes i fatet och fem bitar klipptes till och lades tvärs över med ett relativt jämnt mellanrum.
Nackdelen med fatet är att kanten är lite i lägsta laget så veken
blev lite kort i början, men efter en stund tilltog lågorna i storlek. Lite mörkt men en lampa till och det hade inte varit några problem att laga mat i skenet från dem.
Bilden till vänster är inte riktigt rättvisande eftersom jag inte kan ställa in slutartiden och lågorna därför liknar magnesiumflammor mer än något annat.
I skrivande stund har två av lågorna slocknat. Åtta brinner fortfarande stadigt efter tre timmar och fyrtiofem minuter. Fatet rymmer ganska precis 1 dl smält fett.
Ljuset var lite svagare än jag väntat mig, jag tycker det är svagare än det från bivaxljus. En positiv överraskning var att det inte doftar något.
Inte ens hustrun som tycker lammfett doftar vedervärdigt (jag får under
inga omständigheter använda det att steka i) kände något från oljelampan
under middagen eller efter, då doften av middagen på fläsk stekt med
ingefära, vitlök och ananas borde ha lagt sig.
Efter tre timmar och femtiofem minuter hade fettet brunnit ut och resterna kan ses på bilden till höger.
Nu luktade det kraftigare, men av bränd bomullsveke snarare än varmt lammfett.
Keramikfatet var som väntat tämligen glödhett, så på ömtåligare ytor än en rostfri bänk kan en skyddsbricka vara på sin plats.
Lite uppföljning från gårdagens eskapader:
*Hallonsaften blev lika bra som vanligt och är nästan slut.
*Fisklimmet står och avdunstar. Frågan är om det kommer att stelna som ett hudlim eller förbli flytande. Jag vill minnas att fisklimmer är flytande i rumstemp, men jag kan inte för mitt liv minnas var jag har läst det. Traditional Bowyer's Bible?
Hoppas bara att vinägern är tillräcklig för att mota bort ev. mögelangrepp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar