onsdag 7 november 2012

7 november

Inget besök idag men i vanlig ordning håller vi flitens lampa brinnande.
Idag stod jag för hantverkandet och det blev kokande av kycklingbuljong, hallonsaft, fisklim, chiliolja samt rensning av chilifrukterna som skördades för en vecka sedan.

Chiliplantorna i köket som vissnat ner fick vatten idag och drack med förtjusning.  De verkar må bra frånsett att bladen skrumpnat ihop, så teorin om att de packat ihop inför vintern tycks stämma än så länge.

En glad överraskning är att den lilla frukt Bih Jolokia som varit blekgrön bra länge helt utan förvarning till 75% har skiftat till lysande orange och djupare röda toner.

En inte lika glad överraskning fick jag under chilirensningen då jag smakade på en bit Facing Heaven.
Den smakade i stort sett inte mer än en neutral snackpaprika!

Jag har bara använt torkad Facing Heaven tidigare och jag har inte upplevt den som jättestark, men den har haft lite hetta.  Dessa färska frukter var snarast ett under av menlöshet i jämförelse.

Är det kanske så att sorten bara används torkad i Sechuan?
Det fruktkött som blev användes till att göra chiliolja (nåja, den lades i het olja och får stå till imorgon innan avsilning, hetta eller inte).

Trösten är dock att jag från de tre stora frukterna fick närmare 80 fröer som nu ligger och torkar en aning innan de paketeras inför plantering till våren.  Förhoppningsvis blir det hetare exemplar i framtiden, jag lever på hoppet i och med att HK-chilin överraskade mig.

Fisklimmet gjordes på skinn från rödtunga (ca 8 fiskar) som legat i surt vatten ett par dygn (mer pga tidsbrist än något annat) och blandningen värmdes till 60-65 grader under en timme varefter skinnresterna silades ifrån och resten hälldes i en liten teflonform för avdunstning.
Silningen fick upprepas en gång med ett melittafilter pga små partiklar (skinnrester, grums?) som lade sig på botten av formen.  Bättre att bli av med det nu än försöka få bort det när limmet torkat ihop för förvaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar