fredag 7 maj 2010

surdegsbröd II

Den sista vasslen måste utnyttjas.
En ny deg, med mer rågmjöl än förra gången sattes under kvällen. Salt användes den här gången, men det tillsattes en smula sent.

rågsurdeg: 2 dl
vassle: 2 dl
vatten: 3 dl
vetemjöl: 5 dl
rågmjöl: 3 dl
salt: ca 2 tsk

En relativt lös blandning på surdegen fick arbeta i kylen under natten och det sista mjölet arbetades in på bänken. Lång knådning, och degen dubblade sin storlek på lite mer än två timmar.
Pga. tidsbrist fick den stå längre och jag valde den enkla vägen med mindre knådning och jäsning innan avbakning.
Jag tippade bara degen ur den oljade glasskartong som tjänstgjorde som jäskorg och den höll snällt formen på plåten under snittandet. In i 250 grader med en dl vatten inkastat och sänkt temperatur till 200 grader 15 minuter senare. Cirka 30 min avbakning tills termometern visade 98 grader. Definitivt en ren prob den här gången.
Tyvärr sprack brödet en aning i sidorna eftersom jag bara snittade det på toppen. Fin färg och bra doft även om jag gärna skulle sett att det reste sig ytterligare i ugnen. Att förvärma en tunn bleckplåt förslår inte långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar