lördag 13 mars 2010

Bryggarkväll

Efter att inte ha bryggt alls på allt för länge så passade jag på när jag hade en kväll för mig själv.
En hantverksträff för några veckor sedan kom Jörgen in på fikonmjöd och eftersom jag hade ett öppnat paket med just fikon som jag var tvungen att göra mig av med så kunde jag inte motstå att prova.

Fikonmjöd
170 gram fikon
70 gram honung
1,2 liter vatten
te

De torkade fikonen läggs i blöt i en liter te (Ringmursblandning) ca 5 timmar. Därefter öppnas de och innanmätet skrapas ur. Ca en halv liter av teet sparas till brygden. 70 gram honung tillsätts och flaskan toppas upp med vatten.

Av bara farten blev det även två batcher Ginger Ale. En tamare variant med mindre ingefära och mer socker & en eldigare, torrare variant.


Snäll (?) Ginger Ale
1 msk ingefära
2 tsk citronsaft
ca 170 g socker
1,4 liter vatten

Riv ingefäran, pressa citronen, tillsätt socker.
Allt blandas i flaskan med kallt vatten.


Eldig (?) Ginger Ale
3 msk riven ingefära
1½ tsk citronsaft
ca 150 gram palmsocker
1,3 liter vatten

Riv ingefäran, pressa citronen. Palmsockret löstes upp i hett vatten och allt toppades med kallt vatten. Flaskan lades på kylning innan jästen tillsattes.

Eftersom jag inte har bryggt på länge hade jag ingen färdig jästkultur och fick därför hänfalla till torrjäst. Det må vara att svära i kyrkan, men ingen av Ginger Alesorterna ska jäsa särskilt mycket mer än 24, möjligen 36 timmar om allt går som det är tänkt. Fikonmjödet tänkte jag ställa in i kylen för att bromsa jäsningen och hålla elakheterna till ett minimum.

Vad gäller alkoholhalten så kommer fikonmjödet landa kring 4-5% baserat på sockermängden, om allt jäser ut vilket jag troligen inte kommer låta den göra. Vad torkade fikon har för ungefärlig sockerhalt orkar jag inte sia eller forska kring i denna sena timma.

Den teoretiska maxhalten för båda ginger ale-batcherna hamnar kring 6% men eftersom jag vill ha dem relativt söta och egentligen bara jäser dem för att kolsyra drycken så är det helt irrelevant i sammananget.

Vad gäller rengöring så hade jag ingen hemma utan tog till gammalt hederligt hett vatten vilket brukar fungera i nödfall och utan att deformera flaskorna allt för mycket. Det var bara fikonmjödet jag brydde mig om i det fallet, Ginger Alebatcherna ska som sagt inte jäsas så länge heller så det kändes mest som onödigt jobb i det fallet.

Fikonmjödet flankerat av den tamare varianten till höger och den eldiga med palmsocker till vänster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar