onsdag 31 mars 2010

31 mars

Minsta uppslutningen på länge. Det virkades mellanspets, knåpades fagottrör och coif.

fredag 26 mars 2010

24 mars

Ytterligare en vecka med liten uppslutning.
Åsas halsduk blir allt längre och Anna fortsatte på sina vackra rutor medan Jörgen och jag kavlade upp ärmarna och skitade ner oss med lite lera för att tota ihop varsin oljelampa att bränna nästa hantverkshelg. Tyvärr hade jag bara vaga minnesbilder av den lampa jag ville återskapa och efter att ha hittat bilden vid ett senare tillfälle kan jag bara konstatera: det blev inte många siffror rätt, samt att jag behöver jobba mycket mer med lera innan jag kan tumma upp något värt namnet.
Jörgen jobbade på fri inspiration och tog oljelampsmakeriet till nya höjder (bokstavligt talat) efter lite funderingar om hur högt en veke orkar suga upp oljan. Vilken romersk lamptillverkare som helst hade blivit grön av avund.

lördag 20 mars 2010

17 mars

Mycket liten uppslutning, dels tack vare att Någon (Hej Micke, du var saknad) provade metoden att hålla sig borta från Schloß Damberg eftersom vi skulle bli så få.

Jag klippte delar till en skjorta och Jörgen harvade vidare på sin pourpoint medan det snackades virkning och bebisar hej vilt i sofforna. Åsa gjorde dessutom ett tappert försök i den gamla barndomsgrenen "vända ett Mariekex i munnen utan att det går sönder". Anna visade upp en imponerande provruta till en filt (bild kommer), Nenne var klar med sin sjal och hade börjat på en klänning.

torsdag 18 mars 2010

Provsmakning

Nu har jag provsmakat alla brygderna:

Den vekare Ginger Alen:
Blev inte så torr jämfört med den starkare varianten, dels pga att den senare späddes till en mindre slutvolym. God, men lite i vekaste laget på ingefärsfronten.

Den eldiga Ginger Alen:
Kraftig ingefärssmak som ligger kvar länge i munnen. Kanske lite i sötaste laget. 100 g/l innan jäsning är väl helt ok, men det kändes som om det fanns gott om utrymme att dra ner till ca 70 g/liter och öka upp syra och ingefära ytterligare ett par steg.

Fikonmjödet:
Bra smak, definitivt fikon, men inte klistrig på något sätt.
Lite i torraste laget nu de senaste dagarna, men en droppe honung tillsatt efter omtappning ska nog få fason på den biten.
Fikon har visat sig fungera dåligt i öl som julboostkrydda, men i det här fallet så fungerade faktiskt fikon.

lördag 13 mars 2010

Bryggarkväll

Efter att inte ha bryggt alls på allt för länge så passade jag på när jag hade en kväll för mig själv.
En hantverksträff för några veckor sedan kom Jörgen in på fikonmjöd och eftersom jag hade ett öppnat paket med just fikon som jag var tvungen att göra mig av med så kunde jag inte motstå att prova.

Fikonmjöd
170 gram fikon
70 gram honung
1,2 liter vatten
te

De torkade fikonen läggs i blöt i en liter te (Ringmursblandning) ca 5 timmar. Därefter öppnas de och innanmätet skrapas ur. Ca en halv liter av teet sparas till brygden. 70 gram honung tillsätts och flaskan toppas upp med vatten.

Av bara farten blev det även två batcher Ginger Ale. En tamare variant med mindre ingefära och mer socker & en eldigare, torrare variant.


Snäll (?) Ginger Ale
1 msk ingefära
2 tsk citronsaft
ca 170 g socker
1,4 liter vatten

Riv ingefäran, pressa citronen, tillsätt socker.
Allt blandas i flaskan med kallt vatten.


Eldig (?) Ginger Ale
3 msk riven ingefära
1½ tsk citronsaft
ca 150 gram palmsocker
1,3 liter vatten

Riv ingefäran, pressa citronen. Palmsockret löstes upp i hett vatten och allt toppades med kallt vatten. Flaskan lades på kylning innan jästen tillsattes.

Eftersom jag inte har bryggt på länge hade jag ingen färdig jästkultur och fick därför hänfalla till torrjäst. Det må vara att svära i kyrkan, men ingen av Ginger Alesorterna ska jäsa särskilt mycket mer än 24, möjligen 36 timmar om allt går som det är tänkt. Fikonmjödet tänkte jag ställa in i kylen för att bromsa jäsningen och hålla elakheterna till ett minimum.

Vad gäller alkoholhalten så kommer fikonmjödet landa kring 4-5% baserat på sockermängden, om allt jäser ut vilket jag troligen inte kommer låta den göra. Vad torkade fikon har för ungefärlig sockerhalt orkar jag inte sia eller forska kring i denna sena timma.

Den teoretiska maxhalten för båda ginger ale-batcherna hamnar kring 6% men eftersom jag vill ha dem relativt söta och egentligen bara jäser dem för att kolsyra drycken så är det helt irrelevant i sammananget.

Vad gäller rengöring så hade jag ingen hemma utan tog till gammalt hederligt hett vatten vilket brukar fungera i nödfall och utan att deformera flaskorna allt för mycket. Det var bara fikonmjödet jag brydde mig om i det fallet, Ginger Alebatcherna ska som sagt inte jäsas så länge heller så det kändes mest som onödigt jobb i det fallet.

Fikonmjödet flankerat av den tamare varianten till höger och den eldiga med palmsocker till vänster.

torsdag 11 mars 2010

10 mars

En liten sammanslutning och liten produktivitet. Anna virkade mellanspets, Åsa fortsatte på halsduken, Janna gjorde fagottrör så långt det gick när hälften av prylarna glömts hemma men visade i gengäld upp en fin halsduk.

Jörgen slet vidare på sin pourpoint och kämpade tappert med att få ut vaddering till alla mönsterbitar. Som synes på bilderna kom han en bra bit på väg.


Själv gjorde jag inte mer än att börja nåla till konturen på min coiftoille som resulterade i omedelbart pussembargo från fästmöns sida när den provades.

Både Micke och Vicky saknades kroppsligen men fanns i våra tankar.
Som vanligt gick diskussionerna höga om allt möjligt. Av någon anledning stod bröllop högt på listan den här veckan, i synnerhet att man ska ha dem, om festen ska hållas samma dag som vigseln, om festen ska hållas på IKEAs centrallager och huruvida middagen i så fall ska bestå av köttbullsmenyn. Övriga teman var:
1) Brudklänningar, i gräddbakelseutförande eller inte, med eller utan kardborreband.
2) Babynamn
3) Namn i övrigt
4) Androidtelefoner

Vi som stannade länge fick se gamla bilder på Alva & Loke som små och även paret Damberg från samma svunna era.
Sist men inte minst så framfördes önskemål om ytterligare en hantverkshelg och att pyssla med lera en onsdag inför den helgen. Mer om det på listan.

onsdag 10 mars 2010

Mer sol, mer chili

Efter de senaste dagarnas solsken har det hänt saker i odlingarna. Flertalet plantor av hot lemon, röd, vit och gul habanero har behagat sticka bladen över ytan liksom den första passionsplantan.
Även Facing Heavenchilin har, efter mycket slit och lockande, behagat skjuta upp små plantor.

Läget som det ser ut just nu:
*Facing Heaven: ca 12 plantor
*Gul Habanero: 4 plantor
*Hot Lemon: 5 plantor
*Jalapeno 1 planta
*Paprika: 3 plantor
*Passionsfrukt: 1 planta
*Piri-Piri: 12 plantor
*Röd Habanero: 5 plantor
*Spansk Peppar: 8 plantor
*Thaichili: 1 planta (gamla frön)
*Vit Habanero: 10 plantor

Bih Jolokia & citron lyser alltjämt med sin frånvaro.

Ovanstående antal plantor är innan omplantering, men även om vi bara sparar 2 plantor av varje sort (där så finns) så stirrar Stronghold Hedrén massor av chilifrukter i vitögat, om allt går som det ska, ta i trä. Med andra ord borde det inte bli några som helst problem att hålla värmen kommande vinter.

lördag 6 mars 2010

3 mars

En mindre uppslutning än förra veckan med fortfarande en aktiv sådan, till stor glädje ägnades kvällen till största delen av sömnad. Jörgen harvade vidare med sin pourpoint och fick en drös med bilder att dräggla över från Micke. Dessa visade plagget ur ett otal vinklar men vållade även viss vånda genom att understryka antalet knapphål och tygklädda knappar som måste förfärdigas förr eller senare.

För att testa vadderingens effektivitet vid praktisk tillämpning plockades en en äldre gambeson och en waster fram och Alva fick fritt puckla på sin gamle far.

(Bilden ljuger något fasansfullt om deras hastighet, slutartiden blev onödigt lång)





Jag fick med Mickes hjälp mått tagna till en skjorta, vi reviderade måtten till hans skjorta en smula, en toille till en coif klipptes ut och vi spanade gamla tjeckiska mastodontfilmsklipp från 50-talet om husarkrigen, pratade mer pourpoint och brokor.

Veckans bubblare är brokor vs höftskynke och svarta brokor.