Det enda hantverket som utfördes var fixandet av en uppsjö lavendelsticklingar till slottsträdgården, närmare bestämt runt 120 stycken vilket inte är illa jobbat alls, i synnerhet inte i värmen och eftersom det åts honungsmelon samtidigt. Slottet fick sig dessutom en välbehövlig ansiktslyftning. Därmed slog vi oss ned till bords kort innan solnedgången för att njuta av grillad kyckling, gris och paprika serverad med potatissallad eller ris samt nybakt bröd, tsatsiki och majskolvar.
Vin, öl och vinbärsdricka fanns att skölja ner alltsammans med, och för den som fortfarande var hungrig fanns det lime & kanelmarinerade nektariner och småländsk ostkaka (om någon annan än slottsherren hann smaka på den).
Mer än så mäktades inte med i värmen, men det duger alldeles utmärkt. Nygrillat, kall dryck och gott sällskap. Mer behövs inte. I väntan på nästa tillfälle frestar jag med receptet på nektarinerna.
Nektariner med citron
1 kg nektariner
1 citron
2 msk strösocker
Börja med att kärna ur nektarinerna. Skär runtom ända in till kärnan med en vass kniv så att snittet går genom stjälkfästet och botten. Gör ett andra spår vinkelrät mot det första. Ta loss fruktköttet och dela varje klyfta i två eller tre mindre klyftor.
Pressa citronen och häll saften över nektarinklyftorna.
Strö över sockret (anpassa mängden efter hur syrligt du vill ha det), blanda försiktigt och låt det stå och safta sig i kylen 30-60 minuter.
Så långt sträcker sig grundreceptet. Vad jag gjorde var att först koka en tunn sockerlag (1½ dl vatten, 2 msk socker) med en halv kanelstång och låta det sjuda ihop på medelhög värme.
För att få en vackert röd färgton på lagen kan man slänga ner skalen av några nektarinklyftor och låta dem koka med en stund.
Receptet kan även göras med persika, men pga det ludna skalet föredrar jag att flå dem först (efter snittandet och med kokande vatten, precis som med tomater).
Förslag på andra smaksättningar är citronmeliss eller mynta. En liten nypa färskmalen svartpeppar som doftas över är gott det med. Serveras med fördel till vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar