söndag 31 januari 2010

Hantverkshelg III

Sista helgen i januari, nådens år 2010 när kölden bet hårdare i kinderna än i mannaminne, då bjöd Schloß Damberg in till hantverkshelg. Detta var den tredje helgen i ordningen och pga. vädret fick keramikbränningen se sin chans att bli tradition gå upp i rök. Snötäcket låg tungt över ägorna och ingen var villig att lägga svett och möda på att skotta sig ner till den stelfrusna marken. Således får de gömda men inte glömda objekten vänta till nästa tillfälle och måhända kan de då få sällskap av nya alster.

De aktiviteter som stod på schemat var bl.a.
  • skedtillverkning medelst täljning i (ganska) färsk björk
  • pourpointsömnad
  • stickning
  • virkning
  • garnsortering

Här ses Jörgen i full färd med sin purpoint á la Charles de Blois och halvsent 1300-tal. På bilden till höger pågår diskussionerna som bäst om skärningen i halsen och den rundlagda profilen över bringan.


Janna tog itu med sitt senaste mastodontprojekt, en filt bestående av en enda enorm mormorsruta, vid fototillfället lagd åt sidan till förmån för slutspurten på en nålbunden basker till Nenne.
Till vänster utanför bild kunde man beskåda Åsa, stickandes för glatta livet.
Golvet ockuperades av Nenne som tog tillfället i akt att få ordning på sin garnsamling. Viva konstaterade senare under kvällen att garnlådan hade exploderat eftersom locket inte gick att få på.



Vicki demonstrerade den enkla vägen till en egen träsked: Tag en huggkubbe och tälj sakta men säkert bort allt som inte ser ut som en sked.







Även Jörgen gav sig på skedtillverkning och yxade till en sked med orminspirerad avslutning. Att vända ormens huvud mot skedens undersida är en högst medveten design som gör det möjligt att hänga den på kanten av en gryta eller dylikt.




Efter en tålmodig inväntan av undertecknad krönikörs ankomst så var det så dags för helgens höjdpunkt: Efterrätterna.
Det dukades fram glutenfri äppelpaj med solrosfrön, hemgjord glass och ingefärsdricka att skölja ner alltsammans med. Glassen skördade liksom allt annat högvis med komplimanger men en gissningstävlan utbröt över vad de två sorterna faktiskt var smaksatta med. Den rödblå glassen föreslogs vara allt mellan blåhallon, blåbär, jordgubb och hallon. Det visade sig vara en blandning mellan hallon och blåbär, drottningglass helt enkelt.

Den ljusa varianten med mörka knastriga prickar var desto mer svårgissad. Det föreslogs vara vanilj, apelsin, punsch, romerska bågar och mycket annat, men alla gick bet på vad som knastrade.
Svaret var Noblesse, troligen apelsinnoblesse vilket bidrog till att dra in de romerska bågarna i resonemanget.

Allt eftersom tömdes Schloß Damberg på folk som föredrog att sova vid egen härd och undertecknad bjöds på god rom och Life of Brian, the Extreme Cut. I denna version visade det sig vara olagligt att sälja utternosar, jaguarörsnibbar och gärdsmygslevrar ty i nästa scen satt han uppe på korset och fick rådet att hålla humöret uppe.

Kul att så många närvarade, tråkigt att vi inte kunde göra det i den utsträckning som vi först hade planerat. Vi siktar dock på nästa hantverkshelg, förhoppningsvis blir den av till våren när klimatet är mildare och marken snöfri för en bränning av keramik.

onsdag 27 januari 2010

Kläder

Vad är det jag ska sy egentligen?

Med herrarna Henry IV och Henry V som riktlinjer landar jag i min favoritperiod (aka det tidiga 1400-talet) men har ändå en lilltå kvar i sent 1300-tal eftersom herrn till vänster tillträdde 30 september 1399, och jag sträcker mig ända till 31 augusti 1422. Ett knappt kvartssekel att vifta på med andra ord.


De plagg som behövs är:
*Brokor, kort modell
Dessa återfinns bl.a i Les Très Riches Heures du Duc de Berry, februari, juni, juli och september.









*Coif
Den är jag mer tveksam till eftersom den börjar halka ur modebilden allt mer. Frågan är om mannen på julibilden ovan har en upprullad coif på huvudet eller någon annan typ av hätta.

Oktoberbilden ur samma samling är en av få bilder jag hittat på en coif vid denna tid. (Lägg märke till fågelskrämman med pilbågen på fältet i bakgrunden)




*Särk
Ett måste om man inte ska vara naken. Återfinns bl.a. på juni- & julibilderna ovan

*Hosor
Syns överallt. Nedrullade, uppdragna, i olika färger, tvåskift, randiga, hela, slitna, listan kan göras lång.

*Doublet
En åtsittande jacka att fästa hosorna i. Exakt vilken modell har jag inte bestämt mig för (ännu), men 15th century men's doublets: An overview verkar vara en matnyttig sida

*Houppelande
Överplagget med stort Ö. Syns på bl.a. januari-, april- och augustibilderna.






Ett annat exempel på IMHO vansinnigt snyggt klippta dekorkanter återfinns i The Small Book of Hours of Duke Berry, okänd konstnär, ca 1390. Dessutom är det en härlig laxrosa färg.

Formen på kantklippningen har jag inte bestämt mig för ännu.






*Chaperon
Något att ha på huvudet, gärna med formklippta kanter liksom på houppelanden.
Om det blir den mysko kanten på van Eycks guldsmed anno 1430 (sent, jag vet) eller den okände Pariskonstnärens porträtt från 1420 med halvcirkelkantade flikar återstår att se.






*SkorDe blir i den konservativa tidiga stilen, dvs utan snablar.

tisdag 26 januari 2010

Medeltidsmuseet anno 2010

Som bekant så bommade sagda museum igen kort efter midsommar 2007 för renoveringen av Norrbro och en rejäl upprustning av museet och den permanenta utställningen.

I söndags var det så dags att återigen slå upp portarna.
Mycket folk, trångt och både ris och ros i omdömet får sammanfatta det hela i korthet.


Till min stora glädje har man slängt ut den gamla väggfasta otympliga montern som huserade borstet och lagt det i vettig höjd så att man kan se det från alla håll och vinklar, eller nästan i alla fall. De gamla "nyss avlossade" pilarna har fått en mer avslappnad position i samma monter.


Bland de mest iögonfallande nya tillskotten torde vara fotsoldaten och ryttaren.

Välgjorda figurer med likaledes välgjord utrustning, som vi dessutom har

kändisanknytning till då fotsoldatens kittelhatt för ett kort ögonblick var Mickes. Eftersom herr Dahlström var för tjockskallig för att få på den på huvudet så donerades den istället till museet till förmån för en rymligare modell(*). Över lag verkar det som att samtliga figurer bytts ut eller åtminstone fått en rejäl överhalning och inte minst fått nya kläder vilket var glädjande.

Av det omtalade målade taket såg jag tyvärr intet, kanske pga att folkmängden tarvade annat än att stirra i taket. Man har även spelat in ett antal filmsnuttar med såväl re-enactors som museipersonal men även här satte folkmängden lite käppar i hjulet.

Till mitt stora förtret har den gamla entrén med klosterfeeling försvunnit, och det rentav skär i hjärtat av sorg över den gamla skomonterns avpoletterande.
Det skapar lite rymd i lokalen måhända, men jag tyckte aldrig att den gamla utställningen kändes särskilt trång och inklämd. Att man istället hänfallit till enorma tittskåp med en skomakare och en syltkokerska där man visar ett par krukskärvor och en modern rekonstruktion av en kanna samt några dunkelt upplysta skor upphängda i omöjliga vinklar samt en handfull sulor lagda i tät solfjädersform gör mig väldigt besviken. Jag må vara en envis gammal gubbtjyv, men i egenskap av att vilja se föremål så nära som möjligt där man kan stå med näsan tryckt mot glaset och efterlämna en fettfläck med tillhörande dräggelränna på glaset så blir jag lite besviken. Visst, jag kan trycka näsan mot glaset här med, men att då fortfarande ha en dryg meter till föremålet känns bara tomt.

Lägg därtill en till synes skriande brist på information. Folkmängden kan ha spelat in, men i många montrar lös informationen med sin frånvaro. Begränsat monterutrymme i all ära men små lappar med texten "pilspets, 1400-tal" tar inte mycket utrymme i anspråk och måste IMHO beaktas när man formger en utställning. Helst bör man gå längre än så och ge ut en guide till basutställningen, om det så är i katalogform, CD, PDF, iPhone-app eller annat valfritt format, gärna i kombination med att tänka längre än att bara presentera föremålen och inkludera ett "vill du veta mer?"-avsnitt. Då som först anser jag att man verkligen fyller sin uppgift att ge folk en chans till bildning/förkovring, även om det givetvis ALLTID faller på den enskilda individen att söka egen information.

Oavsett orsak så är bristen på information rent ut sagt sorglig i många fall, och om någon i ansvarsposition kommer dragandes med den trötta gamla ursäkten att "vi hann inte" så ser jag gärna att den (ursäkten, inte personen, nota bene) släpas upp på Norrbro för offentlig arkebusering och efterföljande sänkning i Strömmen med tyngder runt fötterna.
Varför? En intention att så småningom få upp mer information är hedervärd, men att försitta de dagar då man troligen har fler besökare än under hela 2006 och 2007 tillsammans är inget annat än grovt tjänstefel, i synnerhet eftersom man gott kunde ha väntat med nyinvigningen, såvida man inte ville missa tillfället att öppna på nytt dagen efter att kronprinsessan har invigt den reparerade bron förstås. *sarkasmhatt av*
Gubbtjyv var ordet.

Slutomdömet då?
Jag väntar med det tills jag bevistat lokalerna när trängseln är mindre och överblicken bättre, men i nuläget måste jag alltjämt hålla fast vid att det trots allt var bättre förr och den gamla leken "När jag får formge min egna museiutställning så ska jag ..." fortsätter

(*) Kittelhatten då? Jo, Micke själv hävdar att smeden hade två beställningar på kittelhattar till "Micke", men med handen på hjärtat, hur sannolikt känns det att två Micke ska ha valt samma smed och samma hjälmmodell och samma tid på året för beställning, och att dessutom smeden ska ha kastat om måtten?

Med Ockhams Rakkniv i handen och glimten i ögat förkastar jag teorin med flera samverkande variabler till förmån för den enklare lösningen.

fredag 22 januari 2010

Bortskänkes

Efter att ha städat i bokhyllan under den pågående flytten så hittade jag dubletter av följande böcker:










Fool's Errand & The Golden Fool, de två första delarna i Robin Hobbs serie The Tawny Man.
Fools Errand köpte jag först i den amerikanska utgåvan som ges ut senare än den brittiska, så omslaget ser annorlunda ut. Omslaget på The Golden Fool är lite misshandlat eftersom Amazon i england inte alltid a) kollar skicket på de böcker de paketerar och b) ibland har urusla emballage, men den är i relativt gott skick.

Om någon är intresserad kan de tas med vid första bästa tillfälle.

torsdag 21 januari 2010

20 januari 2009

Stor uppslutning under kvällen, mycket glädjande.
Janna virkade mormorsrutor till tofflor, Åsa och Vicki påtade med smycken. Anna virkade mellanspets och Håkan kantade linnetyg inför hantverkshelgen (mer om denna nedan). Jörgen meckade med nätverk och letade tyg till en gambeson. Valet föll till sist på ett molskinnsaktigt svart tyg, men frågan om huruvida det var tvättat eller ej satte myror i huvudet på de närvarande.

HANTVERKSHELGEN:
Gällande hantverk så beslöts att vi skulle bränna de lerföremål som finns för att bli av med gamla synder. Nya föremål hinner inte torka innan bränning, men önskemål om att pyssla med lera inför framtida bränningar fanns från flera håll.

Täljande i färsk björk har föreslagits tidigare och frågan är hur färsk björken är numera. Delar av den behövs ändå sågas upp inför bränningen, för att inte talas om att skottas fram under snön.
Som vanligt kan (och bör) man ta med sig något eget att pyssla med. Som seden bjuder blir det väl film eller annat på lördagkvällen. Slottet rymmer som bekant ett antal spel med sagan om ringen-tema så oddsen för det är väl insatsen tillbaka om man har tur.


När det gäller mat pratade vi först hämtpizza för enkelhetens skull, men det föll till fördel för pasta med köttfärssås som köps in av Dambergs men betalas & lagas gemensamt. Slottets städpersonal har lovat att hålla köksregionerna framkomliga för fler än en person samtidigt.

Därtill tar vi med oss olika efterrätter, kakor eller liknande godis.
De förslag som kastades fram var bl.a. hemgjord glass, kokostoppar, hemkokt kola, konserverade päron gratinerade i ugn med After Eight, ingefärspäron och hummus med råa grönsaker att dippa.

Att beakta är laktosintolerans och glutendito. Det bör därför finnas alternativ som är fria från det ena eller det andra.

Sist men inte minst pratades det om att medeltidsmuseet slår upp portarna nu på söndag, efter lite mer än 2 års renovering. Kl 14 är det dags (fri entré enligt info här). Eftersom det rådde osäkerhet om huruvide de har öppet på måndagar eller ej (hemsidan skvallrar inte om detta) beslöt vi att preliminärt boka in tisdagen för ett besök.

tisdag 19 januari 2010

Vad finns det att ta tag i?

Vilka projekt har jag på gång/liggande/planerade?
För att få någon slags rätsida på det hela så börjar jag väl i samma ände som jag alltid börjar: med att göra en lista.

KLÄDER:
En uppsättning kläder då jag bl.a. har bytt tidsperiod de senaste åren.
Skor (detta misshandlade sorgebarn)

SKYTTE:
Hornbågeborstet (väldigt stort och nedprioriterat projekt just nu)
ELB
Koger
Pilar
Armskydd

ÖVRIGT: (sådant jag vill lära mig och/eller prova på)
Nålbindning
Brickbandsvävning

fredag 15 januari 2010

Den 13 januari

Helt enkelt: Det som dryftades igår. ('Igår' är ett relativt begrepp som beror på om man har sovit eller ej, inte huruvida klockan har passerat midnatt).

Slottsfrun befann sig på annan ort och vi andra befann oss mest i tagen att planera för nya projekt så det blev mest nätsurfande efter inspiration och allmänna diskussioner. Våra (Anna/Håkan) planerade första staplande steg i nålbindningens ädla konst rann ut i sanden för denna veckan.

Janna funderade på nya (nålbindnings-?) projekt.
Anna virkade spets till ett enormt dukprojekt.
Jörgen letade mönster till en aketon/gambeson/purpoint
Håkan planerade klädlistor och glömde i vanlig ordning källan på ett par bilder och gick bet att hitta dem på nätet. Mi-parti eller inte, det är frågan...

I sedvanlig ordning hittar jag bilderna när jag väl är hemma.















De är från The Henessy Book of Hours, 1520-1530.
Således lite sent för min smak (sådär en hundra år ungefär), men jag tycker tvåskiftet är rysligt snyggt.

Det verkar som att det blir en hantverkshelg den 30-31 januari. Närmare detaljer om detta kommer på listan.

Lite senare på kvällen underhöll Jörgen med berättelser om när Nenne överraskade honom med en 14-dagars whiskyresa till Skottland. Håkan drömde sig bort och Anna gjorde mentala anteckningar samtidigt som hon halvsov på soffan.

Pust!

Då är flytten av alla länkar från mailinglistan klar, inklusive de nålbindningslänkar som har postats ett par ggr.

Att bildreferenslänkarna hamnade längs ner beror helt sonika på att det fanns så många av dem, annars har jag försökt rangordna det hela efter hur mycket vi pysslar med olika saker.

torsdag 14 januari 2010

Flytten av länkar etc.

... från den gamla listsidan under Yahoo! är nu klar. De senast tillkomna länkarna är:

14th Century Sewing:
Stygntyper och material under 1300-talet med bra källhänvisningar.

Archaeological Sewing:
Stygntyper på ylle, linne & silke.

Dark Age Stitch Types:
IMHO bättre bilder än hos Archaeological Sewing men i stort sett samma info annars.

A Stitch Out of Time:
Främst broderier men även en hel del annat än broderier som kan vara av intresse. En del handouts från olika SCA-kurser & föreläsningar.

Medieval Embroidery:
Mest som inspiration.

Vikingbronze:
Legeringar & bronsgjutning från järnåldern.

Costume Guide:
Riktlinjerna för Companye of Saynte George (stavning?) Således inriktad på sent 1400-tal men likväl väldigt användbar. Vad ska man ha som dam eller herre för att räknas som påklädd och inte halvnaken?

Footwear:
Marc Carlssons sidor om skor fram till 1600-talet.

Leatherworking:
Hans sidor om läderarbeten. Vad gjordes och hur kan vi göra det?

Clothing of the Middle Ages:
Hans sidor om medeltida kläder.

Hats & Headwear:
Han har givetvis gjort en sida om huvudbonader.

Gode Cookery:
Allt man vill veta om medeltida matlagning och lite till

Handgonnes:
Bra svartkrutsinfo, både om bössor och olika kruttyper.

Matchlocks:
Bra svartkrutsinfo, både om bössor och olika kruttyper.

ABC Gallery:
Ett komplement til Web Gallery of Art

Bildindex.de:
En tysk databas med bilder på arkitektur, statyer och kyrkomålningar. I skrivande stund har man indexerat ca 2 miljoner bilder från 13 länder och fler tillkommer vartefter.

Livre de Chasse:
Ganska stora bilder från Gaston Phébus bok om jakt.

Edward the Confessor:
Cambridge University Library MS. Ee.3.59. Nedtecknat 1250-1260

Cantigas de Santa Maria:
Illuminationer från mitten av 1200-talet.

British Library:
Deras samling med illuminationer, tyvärr ganska liten i nuläget

Manesse:
Große Heidelberger Liederhandschrift, även känd som Codex Manesse. Zürich 1305-1340.

Manesse II:
Ännu en Codex Manessesida

Oxford Manuscripts:
Över 80 scannade manuskript, bl.a. MS Bodl. 264 (Romance of Alexander). STORA bilder!

Gothic Eye:
Avbilder, statyer, illuminationer.
Ingen uppgift om tidsperiod eller hur många bilder man har på siten. Tyvärr är de lågupplösta och man måste köpa de större versionerna =(

Sök i Samlingarna:
SHMs föremålsdatabas. Sökning bland 415000 föremålsposter. Just nu ca 18% av museets totala samling men antalet poster, liksom antalet bilder växer stadigt.

Kalkmalerier.dk:
Danska kyrkomålningar.

Duc de Berry:
Den kanske mest kända av alla tideböcker (book of hours) , det vanliga kalenderavsnittet. 1412-1416.

Duc de Berry II:
Lite mer info, men tyvärr inga bilder i skrivande stund.

Liber Floridus:
Fransk Manuskriptsida. Tidsperiod?

Diu Minnezît:
En tysk grupp som lagt ribban högt. Tidigare har de haft högupplösta bilder från The Lutrell Psalter på sina sidor men jag hittar dem inte nu, de får tjäna som inspirationskälla istället.

Maciejowski:
Ett välkänt manuskript från ca 1250.

Maciejowski II:
Ännu en maciejowskisida.

Mandragore:
En manuskriptsida under Bibliothèque National de France.
Tyvärr är indexeringen inte den allra bästa och förhållandevis få bilder tycks vara inscannade i skrivande stund.

Manuscripta Medievalia:
En sida med tyska manuskript. Tidsperiod ?

Medeltidens Bildvärld:
En sida under SHM.
"Bilddatabasen innehåller omkring 19 000 fotografier av 4 142 konstföremål från hela landet. Dessa omfattar altarskåp, träskulptur, dopfuntar och kalkmålningar. Databasen är ett nationellt uppslagsverk över de bäst bevarade föremålen i våra kyrkor och museer."

Medieval Imaginations:
Engelskt 1100-1500-tal. Tyvärr bara ett fåtal bilder.

Illuminated Manuscripts:
2000+ bilder, tidsperiod 900-1600.

Monumental Brass Society:
Engelsk databas men tyvärr lågupplösta bilder och ganska få.

kb.nl:
Nederländska nationalbibliotekets sida om illuminerade manuskript.

Painted Church:
Engelska kyrkomålningar.

REALonline:
Tysk bilddatabas. Bra och hyfsat upplösta bilder men ingen information om vilken tidsperiod man omfattar eller hur många bilder man har =(

The Illuminated MA:
Illuminationer i urval. Inriktning? Period?

Schoyencollection:
Över 700 manuskript som spänner över hela vrlden och 5000 år. Växer sakta men säkert i omfång.

Murthly Hours:
Skottland, ca 1280

Zwölfbrüderstiftung:
Avbildade yrken, tyskt 1400-1600-tal. Några av illustrationerna är kända från omslagen till 'Shoes & Pattens' och 'Dress Accessories'

UK Finds Database:
Metalldetektorfynd från Storbritannien. Keltisk tid och framåt.

Tillskott på bloggen

Jag har äntligen tagit mig i kragen och fått upp lite av alla de länkar jag har samlade så att de finns lättillgängliga för snabbreferenser. Vad är det egentligen som döljer sig bakom de olika namnen?

From the Skin Out:
Även känd som "Oh my god, it's 1404 and I have nothing to wear! En bra början för kläder anno tidigt 1400-tal med bra bildreferenser och källhänvisningar

Karin Larsdatter:
Hennes förmodligen ökända sidor om "Medieval & Renaissance Material Culture" med lika många bildkällor från olika tidsperioder som ämnen. Ta en titt i ämneslistan och förlora en timme eller två...

LUNA:
25 000 bilder i ett samarbete mellan ARTstore och Bodleian Library i Oxford. Massor av manuskript, indexerade efter namn, ursprungsplats, författare eller tidsperiod

Web Gallery of Art:
Ännu en välkänd bildsamling. Över 23 000 bilder på konstverk och statyer från perioden 1000-1850.

Ceramics Online:
Museum of Londons sidor om keramik och glas. Som vanligt vill man alltid ha fler bilder men det finns ganska många och de har en bra spridning över olika perioder.

Ceramics Online:
Mer keramik, nu från Ashmolean Museum.

MPRG:
Medieval Pottery Research Group.
Främst inriktad på brittisk keramik men deras länksida är välfylld och till synes väluppdaterad.