söndag 22 februari 2015

Kärnat smör igen



Vi hade återigen grädde i kylem som sprungit förbi bäst före-datum.
Det vispades precis som förra gången men den här gången fortsatte jag tills maskinen knorrade ordentligt.

Smör efter idog vispning, bara att arbeta ihop och tvätta
Det blev smör ca 5 minuter efter det stadium då jag stannade förra gången.  I efterhand så är det lätt att inse då konsistensen förra gången var ganska gräddig, lite moussig.  Jag hade helt enkelt behövt vispa in mer luft för att separera fett- och vattenfas.  Pinsamt men sant.  Minnet spelade mig ett spratt om att det skulle gå fortare än vad verkligheten ville.

6,5-7 dl grädde gav efter tvättning lite mer än 300 g smör och 365 gram kärnmjölk som delvis används till dagens bak av english muffins på surdeg.  Därför var det ett medvetet val att hålla smöret osaltat.

Tvättat smör överst, kärnmjölk under

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar