För att inte försitta en chans att dra Ödet vid näsan gjorde vi ost ändå.
Feta och havartityp stod på listan.
Gamla ostmakarredskap dammades av och rengjordes noga, receptböcker konsulterades.
![]() |
Havarti efter en pressomgång |
![]() |
Blivande havarti |
![]() |
Fetaost i saltlake |
I efterhand fick vi ett par värdefulla lärdomar, t.ex.
- Större batch vid ostar som ska pressas mycket, om man vill ha någon volym färdig ost. 9 liter mjölk (7 + 2 gammeldags) förslår inte långt alls.
- 20-30 min syrning vore lämplig tid.
- Bättre temperaturkontroll är ett måste, att passa barnen samtidigt går inte (hade inte riktigt trott det heller).
- 1 droppe annatto per 2 liter mjölk är lagom.
- Längre lagring innan provsmakning!
Det var länge sedan jag gjorde ost, och det märktes, men det gav mersmak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar